Derslerini dünyanın her yerindeki öğrencilerle ücretsiz olarak paylaşan ve ABD'de farklı öğretim ödülleri için aday gösterilmiş olan Sevgili Dr. Tim McGee ile bir röportaj gerçekleştirdik. Öğretim, entelektüel kibir ve edebiyatın özellikle 21 yüzyıl için önemi gibi birçok önemli konu hakkında konuştuk. İlk soru ile başlayalım:
Bir öğretmen olarak, yaşam boyu eğitim sizin için ne anlama geliyor?
Basit bir gözlemle başlıyoruz… daha önce 200 yaşında bir insanla tanışmadınız. Bu, sizin ve sinekler arasındaki tek gerçek farkın, sizin sineklikler hakkında bilgi sahibi olmanız olduğu anlamına geliyor. Sen varsın ama uzun süre değil ya da belki de bunu söylemenin daha iyi bir yolu… sen beden, zihin ve ruh olarak varsın ve bu üçünden biri yakında ölmeli. Bu şu anlama geliyor ki hayatımız ölümü karşılamak için bir hazırlık, hem kendimizin hem de sevdiklerimizin ölümlerini. Eğer bu doğruysa o zaman tüm hayatımızı o son an için nasıl hazırlanacağımızı öğrenerek harcamalıyız. Bu nedenle Platon'un Phaidon'unu incelemeyi çok seviyoruz… zehri içmeden önce Sokrates'in son sözlerini ... yeni bir yolculuğa çıkabilmek için başı dönmüştü, yeni bir Odise’ye...
İnsan olmak ve insan olmak arasındaki fark nedir? Edebi eserler bize bu ikisi hakkında ne anlatıyor?
Ya insan olarak doğmuyorsak... daha ziyade sadece memelilersek ve insan olmak bir seçimse... bunun ne anlama geldiğini öğrenmek için zaman ayırmak isteyenler tarafından yapılabilecek bir seçim... o zaman insan şeklinde hareket etmek insani bir şekilde hareket etmektir.
Bu bir bakış açısı. Başka bir görüş ise insan olarak doğduğumuzu söylemek ama bu gerçekten sadece bu gezegendeki diğer tüm memelilerin doğduğu gibi doğduğumuz anlamına geliyor. Diğer memelilerle aramızda ve doğumumuzda hiçbir fark yok... ama varlığımızı sadece memeliden başka bir şey olarak nitelendirmeye karar verdiğimizde, insani olmanın ne demek olduğunu öğrenmeye karar veririz. İnanıyorum ki iyi edebiyat eserleri bu ayrımların her ikisini de anlamamıza yardımcı olur. Sineklerin Efendisi gibi bir metin hemen akla Sineklerin Efendisi veya Mezbaha 5 geliyor ama elbette tüm büyük destanlar bize bunu hatırlatıyor… Vergilius'un Aeneis’indeki son sahne akla geliyor, hep olan tartışma... Aeneis Turnus'u öldürerek insani bir şekilde mi davranıyor yoksa sadece insan gibi mi davranıyor... bu çok düşündürücü bir fikir. Bu soru, bu yüzden edebiyat ve sanatın iyi eserlerinin söylemek gerekirse kelimenin eski kullanımında klasiklerin, sonsuza kadar genç olduğunu savunuyorum.
Edebiyatın 21. yüzyıldaki rolü nedir? İnsanları iyiye, kibarlığa ve merhamete yönlendirmesi konusunda edebiyatın rolü nedir?
Açıkçası bu noktada Dr. Jordan Peterson’a katılıyorum. Kendisi büyük efsanelerin neden önemli olduğunu açıklamada Jung’ın fikirlerini takip etti. Bilinenin, bilinmeyenin ve tabi ki bilenin olduğu bir dünyada yaşamanın ne demek olduğu artık daha iyi biliyoruz. Kendimize hatırlatmamız gereken bir şey varsa o da hayatın bilinen ve bilinmeyen arasında mücadele ve kucaklaşmayla geçen bir savaş olduğu. Taoizm’in öğretilerini ve yin-yangı sevmemizin sebebi de bu.
Ancak her şeyi bilmediğimizi kabul etmek istediğimizde iyi, kibar ve merhametli olarak tanımladığımız şekilde davranabileceğiz, bir başka ifadeyle hatalarımızı ve mutlak bilgi noktasındaki eksikliğimizi kabul etmeye hazır olduğumuzda. T.S Eliot’ın East Coker eserinde geçen “Elde etmeyi umabileceğimiz tek hikmet tevazunun hikmetidir, tevazu sonsuzdur.” sözünü sevmemizin sebebi de bu. Dört Kuartet üzerine verdiğim derslerde bu konu hakkındaki fikirlerimi ana hatlarıyla anlatmaya çalıştım.
Başarılı bir öğretmen olarak, öğretmek sizin için ne anlama geliyor? Öğretim konusunda kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz?
Wow! Açıkçası, öğretmen olarak ne kadar başarılı olduğum konusunda emin değilim. Öğrencilerime aslında hiç kimse olmadığımı anlatmayı severim… hiç kimse olarak birilerine ders vermek...
Benim için öğretmek, öğrencilerimin karşısında kâşifin, arayan kişinin, şairin hayatını yaşamaya çalışmakla ilgilidir. 30 yıllık öğretim hayatıma rağmen hala içimdeki merak ve hayret duygusunu öğrencilerimle paylaşmak istiyorum.
Umarım değişen öğrenci profiline uyum sağlamanın yeni yollarını bulmak adına kendime meydan okumaya devam edebilirim. Sanırım kilit nokta iyi bir enerjiye sahip olmak ve daha iyi bir dinleyici olmayı öğrenmek. Eğitimdeki yeni fikirlerden haberdar olmayı seviyorum böylelikle şu atasözünü hep hatırlayabilirim: Bir şeyler ne kadar değişirse o kadar aynı kalırlar.
Bizler çalışırken bir yandan beynimizi elbette gerekli olan bilimsel verilerle dolduruyoruz. Oysa ki bu bilgiler zamanla entelektüel kibir yaratabilir. Bu noktada, bir yandan bilimde ilerlerken ruhsal gelişimin önemi nedir?
Evet, bu gerçekten de önemli bir soru. Sormakta da çok haklısın. Bilgimiz arttıkça başkalarından daha iyi olduğumuza inanmak kolaylaşıyor ki bu başkalarının bilgi seviyesi bizimkinden çok da farklı değildir. Ben Plato’nun bu yüzden çok önemli olduğunu düşünüyorum. Okulunda “Matematik bilgisinden yoksun olanlar girmesin.” diye tabela vardı. Bu şu anlama geliyor Plato matematiğe ve bilime çok önem verirdi ama aynı zamanda öğrencilerinin öğrenmeye ve büyümeye devam etmeleri için sınırlarını zorlardı Aristo gibi.
Bir yandan sen de haklısın. Tek yaptığımız ruhsal olarak değil de entelektüel olarak gelişmek olursa 21.yüzyılın gerçek zorluklarıyla yüzleşemeyiz. Ken Wilber’in İntegral Felsefesi’ni bu yüzden seviyoruz. Öğrenciler olarak büyürken düşünmek zorunda olduğumuz 4 çemberi bize hatırlatmaya devam ediyor (303’te). Wilber’in Duyu ve Ruh Evliliği ile Quantum Questions kitabı bu fikirlere muhteşem bir giriştir. Matematik bilim alanına giren öğrencilerimin her birine bu kitabı dikkatle okumalarını şiddetle tavsiye ediyorum.
Öğretmen adaylarına ne tavsiye edersiniz? Öğretmen adayları yeni çağa nasıl uyum sağlayabilir?
Bu soru sık sık soruluyor. Öğretmen adaylarına her zaman yapabileceğimiz en önemli şeyin dünyayı bulduğumuzdan daha aydınlanmış bir yer bırakmak olduğunu tavsiye ediyorum ve bunu nasıl yapacağız? Önce kendi manevi ve entelektüel verimsizliklerimizle ilgilenerek ve sonra... ve ancak o zaman... öğrencilerimize yardım edebiliriz. Çünkü eğer öğrencilerimiz bizleri tamamiyle samimi olma arayışında görmezlerse, asla onlara gerçekten yardım edemeyeceğiz, bize güvenmeyecekler.
Öğretmen adaylarına söylemeye devam ettiğim bir diğer şey ise, bu öğretme işinin ne kadar zor olduğu. Bu işi iyi yapmak için çok fazla enerji gerekir. Bu yüzden enerji kaybına uyum sağlamaya yardımcı olabilecek bir çalışma sistemi icat edin. Örneğin bir çeşit yoga eğitimi alın, böylece öğrencilerinizle buluşmadan önce her sabah kayıp enerjiyi yenilemenin yollarını bulabilirsiniz. Eğer enerjilerinizi yenilemek için bir yol bulmazsanız zamanla öğretmek enerjilerinizi tüketir. Taoizm'in bunun hakkında söyleyecek çok şeyi var ve açıkçası tai chi, tavsiye ettiğim klasik bir çalışma örneğidir. Yeni bir öğretmen olarak ne yaparsanız yapın, meditasyon pratiğini veya duayı öğrenin. Bunun uzun vadede başarının merkezi olduğuna inanıyorum.
Edebiyat dersleri bazen çoğu öğrencinin uyuduğu derslerdir. Sizce bunun nedeni nedir?
Sadece yorgun olabilirler. Belki iyi bir uykuya ihtiyaçları var… fakat cidden, bir öğrencinin sevdiği video oyununu oynamaya odaklandığını gördüğümde anlıyorum ki öğrenciler onları uğraştıran, eğlendiren şeylere odaklanmayı seviyorlar. Hikayeleri paylaşanların işi ... ve bu arada, öğretmen olarak hepimiz hem bilimde hem de matematikte, beşeri bilimlerde ve sanatta (Pisagor teorisini öğretirken aslında bir hikaye öğretiyorsunuz, hikayenin matematiği gerçekten öğretmek için hayati olduğunu bilmek... örneğin, Pisagor mistik harmonik sanatlarının öğrencisiydi), bu hikayeleri sunmak için en iyi enerjiyi bulmalıyız. Sanki onlar önemyliymiş gibi... sanki hayat ve ölüm gibi ... çünkü kesinlikle öyleler.
Bana öğrencilerin sürekli değiştiği söyleniyor ve eminim ki bunda gerçeklik payı var ama özünde… memeliler insan olmaya karar verdiğinde bu sadece belirli türdeki bilgilerin paylaşılıp işlenmesiyle gerçekleşir. Bu bilgi hikayeler biçiminde gelir. Bu yüzden 303'te diyoruz ki sen anlattığın, yeniden anlattığın hikayelersin, kabul ettiğin hikayelersin ve reddettiğin hikayelersin.
Burada bir de… öğretmenlerin doktorlardan bu kadar farklı olmasının sebebi beyin cerrahına çılgın riskler alması için para ödenmiyor. Eğer alırsa ve hasta ölürse cerrah işten atılır ama biz öğretmenler…biz risk almak için, henüz denenmemiş şeyleri denemek için para alıyoruz ve her zaman başarısız oluyoruz ve öğrencilerimize bu yaklaşım size yardımcı olmadı, başka bir yol, başka bir yaklaşım denememe izin verin diyoruz. Bu yüzden biz, Sokrates ya da Buda ya da Muhammed ya da İsa gibi büyük öğretmenlerin öğrettiği yolları seviyoruz, hepsi her zaman eski bir ders vermek için yeni bir yol arıyordu.
Bana birçok yönden Dead Poet Society’deki John Keating'i hatırlatıyorsunuz. Edebiyat derslerinizde ezbere eğitim yerine derin bir sorgulama var. Metinlerin bize ne söylediklerine ve onlardan daha iyi bir insan olmak için neler öğrenebileceğimize odaklanmanız gerçekten önemli. Bu sorgulamalar öğrencilerin günlük yaşamlarına neler getiriyor? Profesyonel yaşamınızda tanık olduğunuz bir anıdan bahsedebilir misiniz? (Edebiyat dersinden sonra hayatları hakkında önemli bir karar veren öğrenciler varsa.)
Wow, yani oraya gidiyorsun. Robin Williams bu harika filmi çektiğinde bu konuda konuşmamı isteyen birkaç öğrenci oldu, özellikle Walt Whitman’a da büyük bir sevgim olduğu için. O filmden nefret eden bazı İngilizce öğretmenleri vardı çünkü John Keating'deki Robin William'ın karakteri çıtayı çok yükseltmiş gibi hissettiler. Ben tam tersini gördüm. Robin Williams’ın yapmaya çalıştığı şey bize iyi öğretmenlerin neyin yaptığını hatırlatmaktı. Onlar risk almak için gönüllüler, öğrencilere ulaşmaya isteklilerdi ve öğrencilerini kendi barbarca bağırışlarını seslendirmeye zorlamak için isteklilerdir.
303'teki zamanlarımda keyif aldım… keyif almakla kutsandım. Öğrencilerin bana neden öğretmeyi sevdiğimi hatırlattığı pek çok olay... bu hikayelerin hepsi mutlu hikayeler değil. Öğrencilerim, tüm öğrenciler gibi hayatın her zaman gelen acıları ve ızdıraplarıyla uğraşmak zorundalar. En büyük sevinç eski öğrencilerimin çocuklarına öğretmeye başladığımda… sanırım hayatın büyük çerçevesini ve yaşlandığımı fark ettim.
Bir keresinde Wordsworth'un Tintern Manastırı üzerine bir dersi bitirdiğimi hatırlıyorum ve bir öğrenci bana teşekkür etmek için bir not yazdı. Hayatına son vermeyi düşünüyordu ve dersim onu umut etmeye cesaret etmeye zorladı. Birlikte ona bazı iyi danışmanlık yardımı bulmasına yardım edebildim ve o mezun oldu ve çok güzel işler yapmaya ve çok güzel bir hayat yaşamaya devam etti. Onu, yıllar içinde bir veya iki kez gördüm ve hep sessizce birbirimize bakmaktan keyif aldık. Umarım benim onun hayatını değiştirdiğim kadar onun da benim hayatımı değiştirdiğini biliyordur.
Öğretmenlik deneyiminize tanık olduğunuz şeylere dayanarak, öğrencilerin en çok neyden acı çektiklerini ve en çok neye ihtiyaçlarını olduğunu düşünüyorsunuz?
Öğrenciler bugün üç temel istikrar kurumunu kaybettiler ve bunu küresel olarak kastediyorum. Artık bu üç istikrar kurumuna tam bir güvenleri ya da inançları yok... onlara güvenebilecekleri zamanlar vardı ama bu güven aşınmış ve bu şimdi hiç olmadığı kadar yalnız oldukları anlamına geliyor.
Bu üç istikrar kurumu aile, kilise (dini inanç) ve devlet (politika). Ülke, kasaba, köy ne olursa olsun bugün öğrenciler daha sofistike. Yani asılsız olanın daha çok farkındalar ve bu yüzden daha şüpheci davranıyorlar. Dolayısıyla, bu, öğretmenler olarak dürüst olmamız için bize daha fazla baskı yapıyor.
Bu gezegende hala gençlerin çoğunun bir şekilde parçası olduğu tek kurumun okullar olmasını harika buluyorum. Bu gerçek bize öğretmen olarak her zamankinden fazla stres, baskı ve sorumluluk oluşturuyor. Jordan Peterson üniversitelerimizi bu kadar sert eleştirmekte haklı ama aynı şey dünya üzerindeki liselerimiz için de geçerli. Öğrencilerin iyi bir yaşam, verimli bir yaşam inşa etmeleri için doğru değerleri bulmalarına daha iyi yardım etmeliyiz.
Öğretmenlere sık sık büyük samuray savaşçısı Mushashi, Beş Çember kitabını yazdığında onun ilk prensibinin "Sahtekârca düşünme.". olduğunu belirttim. Neden düşünmeyeyim, çünkü öğrencilerimiz bu sahtekârlığı çabucak görecekler ve bize güvenmeyecekler, bizi dinlemeyecekler. Bu biz öğretmenler için büyük bir sorumluluk.
Dünya üzerindeki öğrenciler onların, arayanın hayatını prensiplerini yaşayan öğretmenlerin özlemini çekiyor. Öğrenciler kahramanların özlemlerini çekiyor ve onlara her gün, her bir gün bu yaşamı sınıfta göstermeliyiz. Bu ağır bir yük ve şimdi bir zamanlar olduğundan çok daha ağır. Bizi korkutuyor ve aynı zamanda da heyecanlandırıyor ya da ne olursa olsun öyle yapmalı.
TV izlemeye ve tüm gün bir ekranın önünde olmaya alternatif olarak, karantina sırasında veya genel olarak öğrencilere ne önerirsiniz?
Evet, bu önemli bir soru. Öğrencilerimi yıllar boyunca nasıl "Neden bu benim İÇİN yaşandı?" diye sormayı denemeye zorladım. Kötü bir şey yaşandığında herkes "Neden bu başıma geldi?" diye sorabilir ama bu çok işe yarar bir soru değil. Bir virüs mevsimindeyiz. Dünyadaki eşitsizlik hakkında protesto mevsimindeyiz. Bunlar gerçek konular.
Çoğu öğrenci sadece bu konular kendileriyle alakalı değişmiş gibi davranmaya çalışmanın çekiciliğini hissedecek. T.S. Eliot bundan Burnt Norton'da bahsediyor "dikkat dağınıklığından dikkati dağılmış", klasik satır. Televizyon izlemek ya da telefon güzel ve tadını çıkarabiliriz ama asla bunun gerçek hayat olduğuna inanarak kendimizi kandırmamalıyız. Hayatın gerçek yaşamına katılmalıyız. O zaman gerçekten insan oluruz.
Örneğin, evet, dünyada acı ve ızdırap var. Bu konuda ne yapacaksın, bu acı ve ızdırabı azaltmaya yardımcı olabilir misin, asıl soru bu. Evet, bu dünyada ırkçı bir önyargı var, nefret var. Hafifletmek için ne yapabilirsin, asıl soru bu. Gandi'nin bunu nasıl öğrettiğini seviyorum... git, sana hayat hakkında zaten bilmediğin bir şeyi öğretebilecek biriyle arkadaş ol. Eğer beyaz değilsen ve beyaz bir kişinin senin hoşlanmadığın bir ayrıcalıktan hoşlandığına inanıyorsan, o kişiden nefret etme, git o kişiyi bul ve kendini tanıt, sohbet et. Eğer beyaz ayrıcalığa sahip olmaktan hoşlanan bir insansan, bundan utanma, git ve senden bunun için nefret edebilecek birini bul ve sor, sen ve ben bu dünyayı daha iyi bir yer, daha uyanmış bir yer yapmak için ne yapabiliriz diye dürüstçe sor.
Bana öyle geliyor ki, bu dünyadaki nefret ve acıya cevap vermenin acı çekiyormuş gibi davranmaktan ya da senin için geçerli değilmiş gibi davranmaktan çok daha iyi bir yolu. Tamamen yabancı birine doğru yürü ve sor, sana yardım etmek için ne yapabilirim, seni daha iyi anlamak için. Tabii bu klasik düşünceleri hikayeler üzerinden paylaşma geleneği. Doğru.
Kesinlikle öğrencilere bu karantina zamanını okuyucu olarak gelişmek için kullanmalarını öneririm. Mortimer Adler'in Kitaplar Nasıl Okunmalı kitabı gibi bir klasik eseri alın ve bir düşünür ve bir okur olarak gelişmeye çalışın. Size yeni gelen, dünyayı yeni ve taze bir perspektiften görmeye zorlayan yazarları bulun.
Ve tabii Whitman'ın Çimen Yapraklarını alıp bir parka yürüyüşe çıkmayı ve birkaç satır okumayı öneririm. Bu daha bile iyi, daha eğlenceli. Eğer yanınızda birini götürüyorsanız, eğer hayatınızda bir çocuk varsa... o çocuğa nasıl okunmalı ve iyi şairlerden keyif almayı öğretin.
Çok teşekkür ederim bu harika röportaj için!
Soruların için teşekkür ederim.
Aşağıdaki bağlantılardan derslerine erişebilir ve derslerin tadını çıkarabilirsiniz:
http://www.learnstrong.net/
https://www.youtube.com/channel/UCnauxpUUfbSUEF-_if72xIQ
Çok iyi sorular, çok iyi tercüme! :)